Bergvärme – som en vällagrad ost

Nu kanske du frågar dig – vad är parallellen mellan bergvärme och ost? Det ska jag förklara för dig. Inspirationen flödar såhär under sommaren och i fredags hade vi lite ost och vinprovning hemma på altanen.

Precis som en vällagrad ost blir bättre ju längre den ligger och gottar till sig, desto mer energi kan utvinnas ju längre ner i berggrunden man kommer.

Lagring i berget
För att förklara den från början: Bergvärme använder lagrad solenergi för att hämta energi. Solstrålarna värmer upp mark och ytvatten. Detta ytvattnet sjunker sakta genom marken och når till slut berggrunden och grundvattnet. Grundvattnet blandas med det varmare ytvattnet, och på så vis stiger temperaturen något.

Denna temperaturhöjning är temporär och grundvattnet håller sig genom denna uppvärmning, samt marken värme, på samma temperatur året om. Vissa skillnader förekommer visserligen, men de är minimala.

Om du borrar rätt djup, så räcker dessutom energin i berget i många år. Faktum är att många experter säger att en väldimensionerad bergvärme varar i all evighet. Jag vet inte om jag tror på det, men om det är så slår det ju ostar med hästlängder. För det finns en gräns för hur länge man kan lagra en ost.

Lite mer av det goda
Jordvärme, som jag har, använder en ytligare markvärme. Solenergin har inte lagrats lika länge i marken. Det går inte heller att utvinna lika mycket energi per meter jordvärme, i jämförelse med energi per meter i ett borrhål.

Borrhål eller energibrunn kallas det hål som borras vid användning av bergvärme. Därmed vill jag hävda att bergvärme är som en vällagrad ost. Det ger dig lite mer av det goda – i detta fall energi.

Faktum är väl att vällagrade ostar ofta innehåller mer energi i form av kalorier jämfört med ostar som inte lagrats särskilt länge. Åtminstone ger de en helt annan smakupplevelse. En fransk blåmögelost med ett glas Chardonney, det är inte helt fel.

Ibland får man nöja sig med det näst bästa
Om man nu får ut mer energi med bergvärme jämfört med jordvärme, så kan man ju fråga sig varför jag valda det sistnämnda. Det fick jag reda på när vi bestämde oss för att byta värmesystem. Vi bor nämligen högt över berggrunden.

Avståndet ner till marken är över 50 meter i vårt område. Uppenbarligen så tycker man inte om att borra bergvärme på sådana djup. Det beror på att det här borrhålet måste isoleras. Eftersom vi har en stor tomt som mest består av gräs och mindre buskage, så hade vi gott om plats för jordvärme.

Så för vår del var beslutet ganska enkelt. Jordvärme blev det, och vi är nöjda. Mina föräldrar har däremot bergvärme. De bor i en sekelskiftesvilla i Östergötland, som förut värmdes upp med olja. Inte bra för varken miljön eller plånboken. Men det saken är alltså åtgärdad nu, och de är väldigt nöjda med lösningen.

Nu ska jag avnjuta lite brie-ost med ett par skivor Conferancepäron. Jag gjorde en alldeles fantastisk inläggning häromdagen. Det får vi prata mer om nästa gång.

Ha det fint!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>