Från kakor till värmepumpar – vilka är godsakerna på marknaden?

När man ska välja värmepump så finns det en del olika typer att välja på. Men vilka passar bäst för just dig? Det är någon som förhoppningsvis kommer att redas ut med hjälp av det här blogginlägget. Vill du läsa ännu mer om värmepumpar så kan du med fördel gå in på den länkade hemsidan.

När du ska välja värmepump så är det en del saker som spelar in. Till att börja med så är en av de avgörande faktorerna hur mycket energi som faktiskt behövs till ditt boende. Har du ett väldigt stort hus så behöver du också en lösning som kan tillgodose det. Vilket värmesystem som ditt hus har just nu spelar också roll då det faktiskt kan begränsa de valmöjligheter du har när du väljer värmepump. En annan faktor är själva naturen runt ditt hus. Bor du inte i närheten av vatten kan du med andra ord glömma att investera i en vattenvärmepump.

Så vilka olika typer av värmepumpar finns det?

En bergvärmepump hämtar upp solenergin som finns lagrad långt ner i bergrunden. Bergvärmepumpen är, trots att den är den dyraste, den vanligaste värmepumpslösningen. Detta beror på att bergvärmepumpen också är den som låter dig spara mest pengar. Faktiskt så kan den summan du betalar när du investerar i denna pump snabbt återbetala sig. Bergvärmepumpen är också det alternativet som har allra längst livslängd.

En ytjordvärmepump hämtar upp solenergin som lagras överallt i marken. Det här alternativet är faktiskt en bra lösning för den som bor långt ifrån vatten, eller inte har möjlighet att borra för bergvärme. Det enda en ytjordvärmepump kräver är tillgång till en hyfsat stor tomt eftersom det här alternativet kräver en del grävarbete. En ytjordvärmepump hämtar energi från de slingor som grävs ner i marken cirka en meter djupt.

En vattenvärmepump hämtar energin från olika vattendrag som finns i närheten. De kan vara sjöar eller älvar. Kravet är att de inte fryser på vintern. För en sjö krävs det alltså att den är tillräckligt djup för att man ska kunna dra nytta av det fyragradiga vattnet som finns vid bottnen. Har man nu inte tillgång till vattendrag så finns det ett alternativ som tar tillvara på energin som finns i grundvattnet, detta kräver dock att man borrar.

Till sist så kan man välja en luftvärmepump. Den här typen av pump hämtar, precis som det låter, solenergin från luften omkring oss. Investerar man i en luftvärmepump så kan man dra fördelar i att den är billig och är mycket enkel att installera.

Valet av värmepump är upp till dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>