Implementera ekovaror i matlagningen

Ekologi hemma och i butiken

Försäljningen av ekologiska matvaror ökar i Sverige, men priserna för ekologiska produkter ligger vanligen en bra bit över ordinarie priser. Den ökade försäljningen leder också till ett ökat utbud, enligt GreenWatch, vilket verkligen känns positivt. Numera har var matbutik en ekologisk hörna och vanligen finns det både ekologiska och “vanliga” grönsaker i disken.

Däremot skulle man önska att trenden går mot vad som finns i Danmark, där ekologiska varor är en del av det övriga sortimentet. De ekologiska “hörnorna” och “hyllorna” leder liksom till att det blir en minoritetsprodukt som måste stå för sig själv, men så borde det inte vara. Min förhoppning är att det inom 20 år inte ska finnas en ekologisk märkning – ekologiska varor ska vara den enda valmöjligheten i butikerna.

Själv försöker jag att köpa ekologiskt och närodlat, särskilt vad gäller produkter som man använder i princip varje dag: Smör, mjölk, ägg och tomat. Ja, jag äter mycket tomater och det fina med det är att man till och med kan odla dem själv på verandan. Man får vattna ganska ordentligt, men har de bara sol och värme så klarar de sig ganska bra.

Vilka varor är r-eko?

Det finns några typer av varor som verkligen utgör hot både för klimat och människor, medan det finns andra varor där ekostämpeln kanske inte gör riktigt lika stor skillnad. Banan är en klassiker bland giftbomberna i matbuiken. Skalet behandlas med mycket giftiga ämnen som dels finns i bananen, men framför allt förpestar gifterna livet för arbetarna på bananplantagen.

Överlag är frukter och grönsaker väldigt kraftigt besprutade, särskilt när det handlar om mer tropiska varor som dessutom ska klara några dygns transport. Vindruvor är också en frukt som är känd för att innehålla stora mängder gifter. Tänk på att russin innerhåller samma mängder besprutningsmedel. Om du ger russin till dina barn – köp ekologiska – så gör du både miljö och människor en stor tjänst.

Sedan tänker jag som såhär, precis som jag sa innan, att de varor som man konsumerar stora mängder av bör väljas med omsorg. Det är enklare att välja att köpa ekologiska fikon än att välja ekologiskt mjölk varje gång, eftersom det innebär en mindre kostnad om ekoprodukten inte förekommer särskilt ofta på inköpslistan. Om du däremot betänker hur de stora mängder mjölk, fil, juice, eller vad du än må hälla i dig, påverkar dig så bör du välja dessa varor med ekocertifiering.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>