hem

Tips för ett hållbart hem

Det är inte en ny sak det här med hållbarhet, men sanningen är att allt fler pratar om det i medierna och allt fler strävar att göra hållbara beslut i vardagen för att slå globala uppvärmningen. Oavsett vilken industri du tänker på eller vilka aktiviteter du tänker på, finns det förmodligen punkter som går att förbättra då det gäller miljömässig hållbarhet.
Detta gäller även hemma i ditt hus. Om du har ingen aning om hur du kan bidra till en hållbar värld med dina beslut ska du kolla på listan nedan. Nedan presenteras några tips som alla kan tänka på för att minska på husets energiförbrukning.

1. Skaffa en värmepump, bland annat luft-vattenvärmepumpar är relativt billiga men kan minska dina uppvärmningskostnader till en tredjedel. I allafall om du värmer huset med el eller alternativt olja idag, men värmepumpar är effektivare än många andra system också.

2. Skaffa energieffektiva lampor. Led lampor är ett gott exempel på energieffektiva lampor. De använder till och med 40 gånger mindre energi än traditionella glödlampor. Led teknologin används inte bara i lampor, men många olika elektroniska produkter som kan minska på din energikonsumtion.

3. Hushållsmaskiner som exempelvis kylskåp, tvättmaskin eller kaffemaskin, är även maskiner som kan minska på din energiförbrukning och på så vis minska på de koldioxidutsläpp som du orsakar. Eftersom alla dessa produkter har energimärkning kan du lätt finna de produkter som förbrukar mindre energi.

4. Övrig hemelektronik, som exempelvis tv, hifi-system och projektorer finns även i olika energiklasser. Så när du exempelvis köper en ny TV ska du givetvis jämföra bildkvaliteten mellan de olika produkterna, men du ska också jämföra de olika produkternas energiklass för att hitta den energisnålaste produkten.

5. Isolering är även ett mycket effektivt sätt att minska på husets energibehov. Det gäller att hitta eventuella läckage, kolla att lister och tätningar är i gott skick. Försäkra dig även att dina fönster inte är alltför gamla. En bra tumregel är att om du minns att dina fönster är från 2004 eller senare är de relativt energieffektiva. Fönster som har installerats tidigare än det har antagligen inte lika bra isolering som den nya generationens fönster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>