Världens morgonkaffe

Väckarklockan ringer och du vänder dig sakta om för att stänga av den. Du sträcker på benen och reser dig upp för att gå ut i köket. Burken med kaffe öppnas med sömndruckna händer varefter fyra rågade skopor malet kaffe läggs i kaffebryggaren. Efter några minuter är kaffet klart och din dag har tagit sin början. Så fortsätter du din morgonrutin dag ut och dag in. Hur kaffet funnit sin väg till just din kopp är kanske inte något du funderar särskilt mycket över.

Läs mer om kaffemaskiner här: www.kaffeautomatpris.se

Ökad konsumtion och minskade priser

Svenskarna konsumerar varje år 1 procent av världens kaffe. Det låter inte som särskilt mycket, men det motsvarar ungefär 80 000 ton kaffe per år. Kaffebönorna som når Sverige produceras huvudsakligen i Brasilien och Colombia, ofta under hårda arbetsförhållanden. Trots att kaffe, näst efter olja, är världens mest lukrativa handelsvara, så tjänar kaffebönderna inga stora summor. Det är de globala storföretagen som istället tar hem vinsten.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sedan 2010 har priset på Arabicabönan minskat med 60 procent. Arabica är den typ av kaffe som svenskarna helst dricker och prognosen är att priset kommer sjunka ännu mer under 2014. Detta innebär sämre löner för bönderna, som tvingas ta lån för att behålla kaffeodlingarna. Att lönsamheten för kaffeodlarna minskar är ett faktum, men det är inte det enda problemet de står inför. För att kaffebönorna ska bli mer motståndskraftiga besprutas plantorna med giftiga kemikalier som leder till svåra sjukdomar bland bönderna. I dagsläget är ungefär 70 procent av allt kaffe som produceras kraftigt besprutat med kemikaliska gifter.

Ett aktivt val

För att levnadsförhållandena ska förbättras är det många kaffebönder som vill ansluta sig till större organisationer som Fairtrade. Då garanteras de ett visst pris för kaffebönorna samtidigt som de kan få bidrag till att utveckla infrastruktur och sjukvård i området. De får även möjlighet till att lära sig mer om ett jordbruk fritt från kemikaliska gifter, vilket gynnar både producenterna och konsumenterna. Ett exempel på ett kaffekollektiv som arbetat sig uppåt är UCIRI i Mexico. Kooperativet startades 1982 efter att kaffebönderna tröttnat på de såkallade ”coyotes”, som tvingade dem att sälja kaffet till låga priser. Inte nog med att priserna var låga, bönderna tvingades även betala avgifter för att kunna frakta kaffet från bergen och ner till hamnen för export. Idag har förhållanden ändrats och över 50 samhällen med 2600 medlemmar ingår i UCIRI. Numera kan de exportera ekologiskt kaffe över Atlanten. Hälften av intäkterna går till löner, den andra hälften till utveckling av infrastruktur, skolor och sjukvård. Ännu är det långt ifrån alla kaffebönder som har denna möjlighet. Det är kostsamt att bli en Fairtrade eller ekologiskt certifierad kaffeproducent. Dessutom är efterfrågan på rättvist och ekologiskt kaffe är ännu skrämmande liten.

Du kanske inte visste något om detta tidigare, eller så är det något du själv funderat mycket på. För det är ett aktivt val, vilket kaffe du än väljer att starta din morgon med. De två minuter du varje morgon lägger på att starta kaffebryggaren betyder mycket mer än vad du kanske trodde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>